Menu

Hoe houd je je kleding mooi?

Bij Jansen-Noy houden we van kleding. Daarom geven wij jou 10 tips & tricks over hoe je kleding het langste mooi houdt. Zo heb je er extra lang plezier van én kun je kinderkleding die te klein is geworden voor jouw mini doorgeven aan een jonger broertje, zusje, neefje of nichtje!

1. Sorteer je was op kleur

First things first, sorteer kleding op kleur. Was alle donkere kleuren bij elkaar en draai een aparte was voor al je witte kleding. Zo voorkom je dat een overhemd dat ooit wit was een lila kleur krijgt doordat hij is gewassen met een paars T-shirt. Verder is het belangrijk dat je het juiste wasmiddel kiest voor verschillende soorten was.

2. Sorteer je was op materiaal

Naast het sorteren op kleur, is het ook belangrijk dat je je kleding op materiaal sorteert.

3. Controleer de zakken

Check of alle zakken leeg zijn voordat je gaat wassen. Kleine spulletje zoals legoblokjes en steentjes kunnen je wasgoed en wasmachine flink beschadigen. Controleer direct of alle ritsen en knopen dicht zijn. Sluit alle ritsjes, haakjes en knoopjes van jouw kledingstukken voordat ze was de wasmachine ingaan. Zo voorkom je dat je kleding beschadigd raakt en haar kwaliteit verliest. Je kunt kwetsbare kleding ook in een kussensloop of een wasnetje doen voor je de trommel laat draaien.

4. Laat de wasverzachter liggen

Was je jeans bij voorkeur zonder wasverzachter. Niet alle denim en afwerkingen kunnen hier goed tegen.

5. Was en droog je kleding binnenstebuiten

Zo blijft de kleur het langst mooi. Droog je je was buiten of achter een raam? Hang het dan ook binnenstebuiten. Zo voorkom je dat je was verkleurt door de zon. Tip: het is beter om je kleding in de (buiten)lucht te laten drogen dan in de droger.

6. Even flink uitschudden

Schud het wasgoed even goed uit voordat je het ophangt aan de waslijn. Zo krijgt de kleding zijn huidige vorm terug én het scheelt je kreukels.

7. Vervang wasknijpers door hangers

Gebruik je altijd wasknijpers om de was op te hangen? Dan heb je misschien wel eens gezien dat deze een afdruk achterlaten op je kleding. Je voorkomt dit door je was op te hangen aan kleerhangers.

8. Strijk je kleding binnenstebuiten

Ook tijdens het strijken is het verstandig om je kleding binnenstebuiten te keren. Door de hitte van de strijkbout kunnen donkere stoffen gaan glanzen. Je kunt met de strijkbout bovendien opdrukken en pailletten beschadigen. Probeer hier daarom altijd omheen te strijken.

9. Stretch? Dan niet in de droger

Laat een stretch jeans niet drogen in de droger. Door de hoge temperatuur kunnen de elastaanvezels samenstellen en verliest de jeans mogelijk elasticiteit. Ook als de stretch jeans te groot is en je hem wilt laten krimpen, kun je hem beter niet in de droger stoppen. De kans is groot dat je jeans zijn elasticiteit verliest. Mega zonde!

10. Leg zware stoffen plat

Kleding van zware stoffen – zoals wol – kun je beter niet ophangen aan een kledinghanger. Door de zwaarte van de stof kan het kledingstuk uitrekken. Dit geldt ook voor kleding met zware versieringen zoals kraaltjes en pailletten. In plaats van deze kledingstukken op te hangen, kun je ze beter losjes opvouwen en plat laten drogen.